lutego 16, 2018 0

Makaron ryżowy ze smażonymi chrupkimi warzywami


Rozczarowują mnie mrożone chińskie mieszanki – za każdym razem na patelni otrzymywałam smutną zawartość w postaci zbyt miękkich warzyw. Lepiej jest zatem poświęcić nieco więcej czasu na ich przygotowanie i cieszyć się tym daniem w pełni. 


Składniki:

  • 100g cienkiego makaronu ryżowego
  • 1cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 czerwona papryka 
  • kilka brązowych pieczarek
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 duża kapusta pak choi (lub 1/2 główki małej kapusty pekińskiej)
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub z pestek winogron
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • nasiona sezamu do podania


Wszystkie warzywa pokrój – chili, obrany czosnek i imbir w bardzo drobną kosteczkę, cebulę w półksiężyce, paprykę i kapustę w wąskie paseczki, a pieczarki w plasterki. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 

Na bardzo rozgrzaną patelnię wlej olej i od razu wrzuć czosnek, imbir i chili. Zamieszaj i szybko wrzuć cebulę, paprykę i pieczarki. Smaż około 3 minuty, a na koniec wrzuć kukurydzę i kapustę pak choi, wlej sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Podsmaż jeszcze 2 minuty. Odcedzony makaron przełóż na patelnię i dokładnie połącz z warzywami. Nakładaj na talerze i posyp sezamem.

2 porcje


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me