lutego 24, 2018 0

Sałatka z grillowanym halloumi i jajkiem na miękko


Bardzo lubimy tę sałatkę. Z jednej strony lekki posiłek, z drugiej sycący obiad. Rodzaj sałaty, po który sięgniesz, przygotowując tę potrawę, nie ma większego znaczenia, za to gwiazdą tutaj jest grecki ser halloumi - według mnie bardzo przypominający naszego oscypka, o słonawym smaku i wspaniałej fakturze, lekko skrzypiącej pod zębami niczym styropian (wiem, może to nie brzmi najlepiej, ale uwierz mi na słowo – ten ser jest cudowny). Najlepiej smakuje na ciepło, tuż po zgrillowaniu podany w towarzystwie dużej ilości warzyw oraz jajka – płynnego w środku, po przekrojeniu którego złota zawartość cudownie wylewa się na całą sałatkę.


Składniki:
  • 2 duże garście dowolnej mieszanki sałat
  • 1/2 ogórka
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 opakowania sera halloumi
  • 1 jajko

  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli i pieprzu


Opłukaną i osuszoną sałatę rozłóż płasko na dużym talerzu. Ogórka pokrój w plasterki, pomidory poprzekrajaj na połówki, podobnie jak oliwki i porozkładaj je wszystkie na zielonych liściach tworząc kolorową mozaikę.

Z oliwy, soku z cytryny oraz miodu przygotuj dressing. Dopraw go solą i pieprzem, dokładnie zmieszaj i polej nim sałatkę.

Jajko wrzuć do wrzącej wody, gotuj 2 minuty, po czym wyłącz i pozostaw je w wodzie na kolejne 7 minut.

Rozgrzej patelnię grillową (lub inną z nieprzywierającą powłoką). Ser pokrój na mniej więcej 0,5cm plastry i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż po około 2 minuty z każdej strony, do momentu aż plastry nabiorą ładnego złotego koloru. Kiedy będą gotowe, ułóż je na sałatce. Jajko obierz ze skorupki i połóż w centralnym miejscu talerza. Posyp całość posiekaną natką i zajadaj.

1 porcja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me