marca 23, 2018 0

Polędwica z dorsza pieczona w ziołach z grillowanymi warzywami w sosie winegret


Pieczona ryba z hojnym dodatkiem warzyw to zawsze dobra propozycja na fit obiad. Delikatne mięso dorsza rozpływa się w ustach i przesiąknięte jest niesamowitym aromatem ziół. Polędwica jest najlepsza. Odnośnie warzyw, można wybrać dowolne, które lubimy i które nadadzą się na grillowanie. Choć z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować je też na parze. Polane własnej roboty winegretem smakują wyśmienicie. 


Składniki dla 2 osób:

  • polędwica z dorsza (2 kawałki po około 150g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • odrobina masła 
  • sól i pieprz do smaku

  • 1średnia cukinia (około 300g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 plastry pomarańczy (opcjonalnie)
  • 2 plastry cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Rybę umyj, osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego. Oprósz solą i pieprzem. Przygotuj marynatę: posiekane zioła wymieszaj wraz z oliwą i za pomocą łyżki rozprowadź po rybie. Na każdy kawałek połóż też wiórek masła i wstaw do piekarnika na 15 minut. 

Rozgrzej patelnię grillową. Warzywa umyj i pokrój w 0,5cm plastry (paprykę w podłużne paski). Posmaruj je delikatnie oliwą i grilluj po 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie przygotuj winegret: oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz przełóż do małego słoiczka i porządnie wstrząśnij.

Rybę wyjmij z piekarnika i wraz z gotowymi warzywami przełóż na talerze. Warzywa skrop winegretem i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me