marca 13, 2018 0

Ryż z brokuła z jajkiem


Przepis idealny zarówno na zdrowe, sycące śniadanie, jak i pyszną, niebanalną kolację. Chyba nie muszę Cię przekonywać, że danie jest fit? Wystarczy spojrzeć na ten przepiękny kolor. Brokuła nie gotujemy, lecz krótko smażymy, stąd też zachowuje on więcej wartości odżywczych. Żurawina dodaje nieco słodyczy i kwaskowatości jednocześnie, a orzechy włoskie – chrupkości.

Składniki:

  • 1 brokuł (około 500g)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz


Z brokuła odetnij różyczki i posiekaj je drobno na desce. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę, orzechy włoskie posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek, orzechy i żurawinę i smaż je około 2 minuty. Dorzuć posiekane brokuły i smaż dalsze 5-7 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając (jeżeli zawartość patelni wyda Ci się za sucha lub zacznie przywierać, dolewaj odrobinę wody). Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj w towarzystwie sadzonych jajek.

2 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me