marca 28, 2018 0

Spaghetti z pesto i krewetkami


Dania makaronowe uwielbiam pod każdą postacią i wiem, mają niezbyt dobrą opinię, ponieważ przeważnie bywają ciężkie i niezdrowe, okraszane tłustymi sosami. Poniższa propozycja jednak nie ma z tym nic wspólnego. Pyszny aromatyczny bazyliowy sos i krewetki z nutą chili, czosnku i skórki cytrynowej. Brzmi cudownie, a smakuje jeszcze lepiej.


Składniki:

  • 200g makaronu spaghetti (może być też pełnoziarnisty)
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 2 łyżki utartego parmezanu
  • 1 łyżka uprażonych orzeszków piniowych
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia 
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • sól, pieprz

  • 12 dużych krewetek
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina otartej skórki cytrynowej


Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu – najlepiej al dente. Wszystkie składniki pesto – bazylię, starty parmezan, pinii, oliwę, czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu - przełóż do malaksera lub kielicha blendera i zmiksuj na gładki i zielony sos.

Na niewielkiej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć posiekany czosnek, chili, startą skórkę cytrynową oraz połowę natki pietruszki. Poczekaj pół minuty i dorzuć krewetki. Smaż około 6 minut, często mieszając. Na koniec dorzuć resztę pietruszki i dopraw solą. 

Makaron odcedź, przełóż z powrotem do garnka i wymieszaj z przygotowanym pesto. Wyłóż na talerze, a na wierzch udekoruj krewetkami. Podawaj od razu.

2 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me