marca 02, 2018 0

Wegetariańska fit lazania z tofu


Niniejszym przedstawiam bardzo sycące danie, idealne te mroźne dni, będące jednocześnie zaprzeczeniem wszelkich podejrzeń, że fit jedzenie jest nudne. W większości przypadków fit obiady oparte są na mięsie, które przyrządzić jest najprościej, jednak u nas często pojawiają się dania wegetariańskie ze względu na mojego męża, który pozostał przy niejedzeniu mięsa. Zresztą w przypadku tej lazanii nie tęsknię za mięsem, ponieważ tofu dobrze wykonuje całą robotę. Jeżeli wolisz delikatniejszy smak wybierz tofu niewędzone, naturalne. Danie łatwo przekształcisz w wegańskie, pomijając mozzarellę, a w jej miejsce pokrywając wierzch większą ilością sosu pomidorowego.


Składniki na naczynie do zapiekania 20x35cm:
  • 12 płatów makaronu do lazanii
  • 2 kostki tofu (po 180g)
  • 700ml passatty pomidorowej
  • 2 opakowania mozzarelli (po 125g)
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta oregano i bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Obrane cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć przygotowane warzywa, podsmażaj je na małym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Tofu przełóż na deskę i rozgnieć za pomocą widelca, wrzuć na patelnię (możesz też rozgnieść dłońmi już bezpośrednio nad patelnią). Smaż kolejne 3 minuty, mieszając. Wlej passattę pomidorową, dokładnie zamieszaj (jeżeli sos jest za gęsty możesz dolać jeszcze odrobinę wody), przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, mieszając co kilka minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj oregano oraz bazylię, dopraw solą i pieprzem. 

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Mozzarellę pokrój w plastry.

Przygotuj naczynie do zapiekania. Na dno wlej odrobinę sosu i równomiernie rozprowadź. Wyłóż płaty lazanii. Ponownie pokryj go sosem i ponownie rozłóż makaron. Powtórz tę czynność jeszcze raz, kończąc warstwą sosu pokrywającego wierzch. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 40 minut. Wyjmij, odwiń folię, rozłóż na wierzchu plastry mozzarelli i posyp jeszcze odrobiną oregano. Zwiększ temperaturę do 200ºC i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut – tym razem bez folii. Kiedy ser ładnie się roztopi i zarumieni, wyciągnij, odczekaj 15 minut i podawaj.

3-4 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me