marca 16, 2018 0

Zupa krem z pieczonej papryki i soczewicy z karmelizowanymi gruszkami


Zapiekanie papryki wydobywa jej cudowny, słodkawy smak, a przygotowanie tej zupy wcale nie jest skomplikowane, choć na pierwszy rzut oka może się takie wydawać.


Składniki:

  • 3 średniej wielkości papryki 
  • 0,5l bulionu 
  • 1 duży ziemniak 
  • 2 kopiaste łyżki czerwonej soczewicy 
  • 1 mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 duża łyżka serka śmietankowego (opcjonalnie) 
  • 1 gruszka 
  • pestki słonecznika do podania 

Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Papryki ułóż na blasze, wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut. Wyjmij, wrzuć do miski, przykryj folią aluminiową i pozostaw na 10 minut. W międzyczasie obierz ziemniaka, cebulę i czosnek i pokrój je w kostkę. Papryki wyjmij i obierz ze skórki (powinna zejść bez problemu). W średnim garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż 2 minuty, po czym dodaj ziemniaka, soczewicę i obrane papryki. Zalej to wszystko bulionem i gotuj około 20 minut. Przelej całość do kielicha blendera, dodaj serek, jeśli go używasz, i zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie w plasterki. Zwilż delikatnie oliwą i wrzuć na rozgrzaną wcześniej patelnię grillową. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. 

Zupę przelej na talerze, udekoruj plastrami gruszki i pestkami słonecznika. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me