sierpnia 25, 2018 0

Jajka zapiekane w kokilkach z warzywami i szynką


To smaczna i dość wytworna przekąska i, choć jej sendo stanowią składniki dostępne na ogół w zwykłym supermarkecie, będziesz miała wrażenie, że ucztujesz jak królowa. Właściwie sama nie wiem dlaczego - być może sprawę przesądza sposób podania. Wszelkie dodatki smakowe – a wcale nie muszą one stanowić wiernego odwzorowania poniższego przepisu – powinny trafić na dno kokilki, zanim wbijesz jajko. Lubię wyjadać smakowitą zawartość łyżeczką wprost z kokilki, a rukola oraz pokrojone awokado czy choćby grube kromki dobrego razowca pokrojone na paluszki są de rigueur jako dodatek. 


Składniki na 2 porcje: 
  • 2 jajka 
  • 2 plastry szynki długodojrzewającej 
  • 1 łyżka oliwy plus odrobina do natłuszczenia kokilek 
  • garść szpinaku 
  • 1 pomidor 
  • 1 mała cebula szalotka (lub 1/4 zwykłej cebuli) 
  • 2 plastry mozzarelli 
  • sól (najlepiej morska w kryształkach) 
  • pieprz 

Do podania: liście rukoli i awokado 


Rozgrzej piekarnik do 200°C i zagotuj pełen czajnik wody. 

Za pomocą pędzla wysmaruj wnętrze dwóch kokilek oliwą i wstaw je do głębokiej formy lub żaroodpornego naczynia. 

Szpinak dokładnie opłucz i posiekaj. Pomidora obierz ze skórki, odrzuć gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i chwilę podsmaż, z następnie dodaj szpinak i pomidora. Po dwóch minutach zdejmij z ognia i dopraw solą oraz pieprzem. Na dno kokile wyłóż plastry szynki, następnie rozłóż przygotowane warzywa. Teraz do każdej kokilki wbij jajko, na wierzch nałóż po plastrze mozzarelli, a na koniec oprósz całość odrobiną soli i pieprzu. 

Wlej wrzątek mniej więcej do połowy wysokości kokilek. Wstaw wszystko na 10-12 minut do piekarnika (białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne). Podawaj od razu w towarzystwie pikantnych liści rukoli i łagodnego w smaku awokado.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me