sierpnia 08, 2018 0

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem i sosem tzatziki




Przepis autorstwa Darii Ładochy pochodzi z broszury Lidla „Jeść zdrowiej”, nieco jednak przeze mnie zmodyfikowany. Wstyd się przyznać, ale uwielbiam placki ziemniaczane i to w najprostszej wersji bez żadnych dodatków – ziemniaki i tłuszcz połączone w procesie smażenia robią swoje. Jednak, aby obciąć troszkę (może więcej niż troszkę) kalorii i przyczynić się do tego, że ta tradycyjna polska potrawa będzie wyglądała nieco zdrowiej, warto zamienić smażenie na pieczenie. Placki pozostaną smaczne i chrupiące, a dodatek kolendry i papryczki chili nieco je ożywi. A jeśli by tak wspomnieć o wędzonym łososiu i domowym sosie tzatziki, to robi się coraz bardziej ciekawie, a przede wszystkim fit!


Składniki:

Placki:
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 mała papryczka chili, drobno pokrojona
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 40ml oleju ryżowego


Sos tzatziki:
  • 1 długi zielony ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 300ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 300g wędzonego łososia
  • posiekane pistacje do dekoracji


Piekarnik rozgrzej do 200ºC.

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj do dużej miski na tarce o grubych oczkach. Obrane i pokrojone na ćwiartki cebule utrzyj w blenderze i dodaj do ziemniaków. Po chwili odciśnij z całości nadmiar płynu. Do odciśniętych ziemniaków i cebuli dodaj kolejno wszystkie pozostałe składniki: jaja, mąkę sól, pieprz, papryczkę chili, kolendrę i olej. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj za pomocą łyżki placuszki o grubości około 0,5cm. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 25 minut.

Aby przygotować sos, ogórek obierz, przekrój i za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Pozostałą część pokrój w drobną kosteczkę i dorzuć do miski z jogurtem. Dodaj kolejno przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowe placuszki podawaj w towarzystwie sosu tzatziki, udekorowane łososiem oraz pistacjami.
6 porcji



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me