sierpnia 27, 2018 0

Placuszki sernikowe


W niedzielne poranki przeważnie nikomu się nie spieszy, tak więc zawsze przygotowujemy coś wyjątkowego – co w naszym pojęciu oznacza śniadanie na słodko. I nie zrozum mnie źle – nie chodzi o mdlącą, odurzającą słodycz bardziej nadającą się na popołudniowe zachcianki, lecz o coś pysznego, lekkiego, dającego energię, aby wstać z łóżka i miło rozpocząć ten piękny dzień. Tym razem padło na te placki. Przepis znalazłam w internecie i odrobinę przeze mnie zmodyfikowany ląduje tutaj, bo już po raz kolejny robimy takie pyszności i wszyscy je uwielbiamy, łącznie (a może przede wszystkim) z najmłodszym domownikiem. I tak, chciałabym tu zaznaczyć, że z pewnością zasmakują każdemu dziecku – placuszki smakują jak sernik, choć w przeciwieństwie do sernika nie wymagają aż tyle cierpliwości. 


Składniki: 
  • 250g półtłustego twarogu 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki mąki 

Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz 3 żółtka. Całość dokładnie ugnieć widelcem na jednolitą masę. Teraz dodaj mąkę i za pomocą łyżki wymieszaj, aby powstało ciasto. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto, aby stało się puszyste. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką (lub posmaruj wierzch odrobiną masła), nakładaj ciasto tworząc małe placuszki i smaż je na średnim ogniu około 3 minuty z każdej strony (powinny być złocistobrązowe). Podawaj natychmiast pięknie udekorowane jogurtem, miodem i owocami. Smacznego! 

Około 10-12 placuszków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me