października 18, 2018 0

Łosoś w orzechowo-paprykowej marynacie z puree batatowym i surówką wasabi z ogórka i granatu


Tytuł niniejszej propozycji brzmi bardzo zawile i zachęcająco jednocześnie, niczym z karty dań ekskluzywnej restauracji, sprawiając, że wolelibyśmy udać się do niej niż podjąć się wykonania tego obiadu w domu, a w rzeczywistości to nic innego jak przegląd lodówki i minimalny nakład pracy. Faktem jest, że mogłabym każdy składnik dania – tutaj łososia, puree i surówkę- rozdzielić i umieścić na blogu w osobnych przepisach, niemniej jednak nie należy się sztywno trzymać tej kompozycji i przygotować można samego łososia czy też podać poniższą surówkę do innego zestawu obiadowego. Zakochana ostatnimi czasy w wędzonej papryce dosypuję ją niemal wszędzie, gdzie tylko mogę,dlaczego więc nie miałaby się pojawić w marynacie do łososia, wzbogacając jego smak. Natomiast połączenie batata i zwykłego powszedniego ziemniaka to już moje dawne odkrycie, które na stałe zakorzeniło się w naszej kuchni i które uwielbiamy wszyscy. Zwieńczeniem wszystkiego jest surówka – łagodny i odświeżający ogórek z ostrą w połączeniu wyrazistą pastą wasabi, której mocny charakter przełamują słodkie pestki granatu. Czy nie brzmi zachęcająco?

Składniki na 2 porcje:

Łosoś w orzechowo-paprykowej marynacie:
  • 2 filety łososia po 150g każdy
  • 2 łyżki oliwy
  • odrobina skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka masła z orzechów arachidowych
  • szczypta soli i chili w proszku

Puree batatowe:
  • 1 średni batat
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Surówka wasabi z ogórka i granatu:
  • 1 duży ogórek
  • 3 łyżki pestek granatu
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Łososia umyj, osusz i przełóż do żaroodpornego naczynia. Przygotuj marynatę: do małej miseczki wlej oliwę, sok z cytryny, miód, dodaj paprykę oraz masło orzechowe i mieszaj całość do uzyskania gładkiej i dość gęstej marynaty. Dopraw solą oraz chili i pokryj marynatą filety łososia. Odłóż do zamarynowania w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180° przez około 15 minut.

Piekarnik rozgrzej do 200º. Batata umyj, ponakłuwaj widelcem i zawiń w folię aluminiową. Pakunki przełóż na małą blaszkę i wstaw do piekarnika na około godzinę. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości i odcedź. Dorzuć upieczonego i obranego batata i za pomocą praski ugnieć całość na jednolite puree, trzymając cały czas garnek na małym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj oliwę i dopraw solą.

Aby przygotować surówkę, ogórek obierz i pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski i dodaj pestki granatu. Z wasabi, oliwy, miodu i soli przygotuj dressing, polej nim ogórki oraz pestki granatu i zamieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me