listopada 27, 2018 0

Bezglutenowe racuszki z jabłkami



Osoby niemogące z różnych względów pozwolić sobie na spożywanie glutenu wcale nie muszą rezygnować z tradycyjnych potraw na bazie pszennej mąki. Na szczęście w sklepach obecnie mamy tak szeroki wybór różnych ciekawych mąk bezglutenowych, które zdecydowanie pomagają sprostać dietetycznym ograniczeniom. Poniższy przepis szczególnie dedykuję dzieciom z alergiami i ich mamom – ponieważ z własnych obserwacji wiem, że dzieciaki przepadają za plackami, natomiast mamy ucieszy fakt, że bardzo bardzo łatwo się je robi.


Składniki na 16 placków:
  • 4 średnie jabłka
  • 200g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu (lub innego płynnego słodzidła)
  • 1 szklanka roślinnego mleka
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju ryżowego do smażenia

Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki. Wrzuć je do dużej miski, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki (poza tłuszczem) i zamieszaj. Na dwóch patelniach rozgrzej masło klarowane lub olej (jeżeli używasz jednej, najpierw rozpuść 1 łyżkę tłuszczu i ewentualnie później w razie potrzeby dodaj drugą), za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta z jabłkami i smaż z obu stron do zarumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2018 Care about Me